Enerģētika

Latvija kā moderna, caurskatāma, sabiedrības atbalstīta, uz ilgtspējīgas attīstības pamatiem definēta valsts šobrīd tikai tiek veidota, un enerģētikas sektors lielā mērā ir kļuvis par šādas ilgtermiņa attīstības svarīgu priekšnoteikumu.

Līdz šim enerģētikas politika ir bijusi nestabila un lēmumu pieņemšanas process necaurspīdīgs, savukārt publiskajā telpā nospiedoši liels bīstamas demagoģijas pārsvars. Valsts kļuvusi bīstami atkarīga no ārējiem piegādātājiem, vietējo atjaunojamo energoresursu attīstība ir bijusi necaurskatāma, ne vienmēr pamatota ar ekonomiskiem aprēķiniem un atkarīga no vietējām šauru politisko viedokļu un interešu svārstībām.

Daži pieturpunkti

Gudra, uz ilgtspējīgas attīstības principiem balstīta enerģētikas politikas attīstība Latvijā var dot pozitīvu ietekmi uz reģionālo attīstību un nodarbinātību, inovāciju un ārējās tirdzniecības bilanci.

Latvijas drošībai būtiski svarīga ir atkarības mazināšana no importētiem primāriem energoresursiem un no to piegādātāju monopolstāvokļiem.

Jārada tādus enerģētikas politikas politiskos, tiesiskos un institucionālos ietvarus un instrumentus, kas pozitīvi ietekmēs enerģētikas politikas veidošanas atklātību un kompetenci visas sabiedrības interesēs – energoapgādes drošību, konkurences palielināšanu, lielāku caurskatāmību pār cenu mehānismiem trīs galvenajās jomās – atjaunojamo energoresursu attīstībā, energoefektivitātes veicināšanā un patērētāju interešu aizsardzībā tarifu politikas veidošanā.

Trīs galvenie uzdevumi:

  • Labvēlīgu apstākļu radīšana atjaunojamo energoresursu attīstībai. Tā dotu Latvijai enerģētisko drošību par piegādēm un cenu veidošanas mehānismiem, stimulu vietējai uzņēmējdarbībai un nodarbinātībai reģionos, kā arī pozitīvu ietekmi uz tirdzniecības bilanci. Pārsteidzoši, cik iepriekšējās valdības daudz darījušas, lai panāktu Latvijas enerģētisko atkarību no ārējiem piegādātājiem;
  • Otra būtiska joma ir energoefektivitāte. Gan ēku siltināšanā, gan enerģijas patēriņa samazināšanā uz vienu kopprodukta vienību vēl daudz darāmā;
  • Saprotama un caurspīdīga tarifu veidošanas politika, lai aizsargātu patērētāju.

Droši komentē un jautā! Tikai konstruktīvā domu apmaiņā ir iespējams kvalitatīvs rezultāts.

Komentēt